

“Vrijwillige inzet als fundament van een veerkrachtige samenleving .”
Eelke Dekens
Directeur/ bestuurder
Stichting TijdvoorActie
Wie samen iets doet, ontdekt wat verbindt
Vrijwillige inzet is hét fundament van een veerkrachtige samenleving. In een wereld waarin onzekerheid en verandering de norm lijkt, wordt de waarde van samenwerking, tussen mens en organisaties, vanuit verbondenheid steeds zichtbaarder. We staan voor grote uitdagingen, zowel nationaal als internationaal. Polarisatie neemt toe en verschillen lijken ons soms eerder te verdelen dan te verbinden. Juist daarom is het belangrijk om elkaar te blijven ontmoeten— in het echte leven. Door samen te werken en naar elkaar om te zien, ontstaat échte verbinding. Vrijwillige inzet is daarbij niet alleen een manier om anderen te helpen, maar ook een krachtig medicijn voor verbinding en herstel. Vanuit daar bouwen we samen aan de toekomst.
Samenwerking: de sleutel tot verandering
Bij TijdVoorActie zien we dagelijks hoe jongeren, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, fondsen, bedrijven, gemeenten en ministeries samen het verschil maken. In 2024 hebben we hier actief aan bijgedragen—als inspirator, iniator, aanjager, verbinder en als penvoerder en deelnemer in maatschappelijke programma’s. We zetten ons in voor een stevig financieel fundament voor de sector, met oog op de toekomst. Zo werkten we aan het Masterplan Vrijwillige Inzet, pleitten we voor het behoud van Maatschappelijke Diensttijd (MDT) en gaven we op 2 december in De Basiliek in Veenendaal het startsein voor de campagne 80 jaar vrijheid: Inzet voor Elkaar. TijdVoorActie is vaak initiatiefnemer, vanuit samenwerking met anderen. Want onze overtuiging is Samen maken we het mogelijk!
MDT blijft!
Het behoud van MDT voor jongeren onderstreepte de kracht van samenwerking. De subsidie dreigde uit de overheidsbegroting te verdwijnen, terwijl MDT juist een inspirerend voorbeeld is van een heel-de-samenleving aanpak: overheid, maatschappelijke organisaties, gemeenten en jongeren trekken samen op om iets waardevols te creëren. Door deze krachten en netwerken te bundelen en de inhoud en impact van MDT zichtbaar te maken, brachten we een krachtige boodschap over: MDT is van onschatbare waarde en levert meer op dan het kost—MDT moet blijven! Het was inspirerend om te zien hoe jongeren, de sector en andere betrokkenen zich samen sterk maakten. En met succes: MDT gaat door!
Samen verder: een heel-de-samenleving aanpak
Dit jaarverslag laat zien welke stappen we samen hebben gezet. Hoe we de omgevingen verbinden tussen jongeren, organisaties en overheid. Hoe we participatie stimuleren en samen werken aan een sterk sociaal fundament. Dit alles doen we vanuit een heel-de-samenleving aanpak—een werkwijze waarbij iedereen een rol speelt in het versterken van de samenleving.
We nodigen je van harte uit om mee te doen!
Betekenis
Stichting TijdVoorActie gelooft in de kracht van jongeren. We willen dat zij opgroeien in een omgeving die hen betrekt en uitnodigt mee te doen, waar ze worden gezien en gewaardeerd, en waar ze de kans krijgen om zich te ontwikkelen én van betekenis te zijn voor anderen.
Hoe doen we dat? Door samen te werken met gemeenten, overheden, maatschappelijke organisaties, onderwijsinstellingen, geloofsgemeenschappen en lokale initiatieven. Wij brengen graag partijen in beweging, verbinden en bieden kennis, inspiratie en concrete handvatten om jongeren actief te betrekken bij vrijwilligerswerk.

Samen een uitnodigende omgeving voor jongeren creëren
Jongeren zijn van betekenis! Wij geloven dat iedere jongere van waarde is en het verschil kan maken – voor een ander, voor de samenleving én voor zichzelf. Daarom zetten we ons in voor een omgeving waarin jongeren worden gezien, gewaardeerd en actief worden betrokken. Een omgeving die hen uitnodigt om in actie te komen voor een ander. Want juist door zich vrijwillig in te zetten, ontdekken jongeren hun talenten, bouwen ze aan zelfvertrouwen en ontmoeten ze mensen buiten hun eigen bubbel. En in een wereld die steeds verder polariseert, is écht contact met de ander misschien wel het beste medicijn.
De rol van TijdVoorActie
TijdVoorActie brengt landelijke én lokale organisaties in beweging om jongeren hierin te ondersteunen. We inspireren, verbinden en versterken maatschappelijke spelers om ruimte te maken voor vrijwillige inzet van jongeren. Dat doen we niet alleen. Het vraagt om een heel-de-samenleving-aanpak. TijdVoorActie is daarin de verbindende schakel. Samen met jongeren, vrijwilligersnetwerken, scholen, gemeenten, fondsen en partners als Vereniging NOV, MDT en de ministeries van OCW, VWS en Defensie benutten we ieders kennis, kracht en perspectief. Zo maken we jongerenparticipatie tastbaar, betekenisvol en impactvol – in elke regio, op elk niveau – en bouwen we aan een veerkrachtige, solidaire samenleving waarin iedereen meedoet.

Duurzame waardecreatie voor partners én samenleving
Duurzaam waarde creëren voor onze samenwerkingspartners, jongeren én de samenleving als geheel. Dat is ons doel. Dat doen wij vanuit verschillende rollen en via onze community partners en landelijke programma’s. Inmiddels zetten al meer dan 200.000 jongeren zich vrijwillig in!

Zo doen wij dat
- Via onze community partners verbinden we jongeren aan mensen die goed hulp kunnen gebruiken via landelijke programma’s als Maatschappelijke Diensttijd (MDT).
- We geven vorm aan Maatschappelijke Diensttijd met onze eigen MDT programma MDT YourCube via lokale jongeren vrijwilligersnetwerken en maatschappelijke organisaties én door samen te werken met het onderwijs via MDT Onderwijs. Voor deze programma’s zijn wij initiator en de penvoerder. Samen met het Ministerie van Defensie is TijdVoorActie de bedenker en uitvoeringspartner van MDT Missie.
- Jaarlijks ondersteunen we meer dan 100 organisaties in heel Nederland die jonge vrijwilligers willen betrekken of daar al mee gestart zijn en extra hulp kunnen gebruiken. Dat doen we via trainingen, workshops en inspiratiesessies – én door middel van coaching en procesbegeleiding. Zo helpen we organisaties zich goed voor te bereiden op de komst van jonge vrijwilligers, of begeleiden we hen bij het zetten van de volgende stap in jongerenparticipatie.
-
Naast onze eigen MDT-programma’s zijn we actief als mede-ontwikkelaar, kennispartner en bijdrager aan impactvolle projecten die jongeren en maatschappelijke organisaties met elkaar verbinden. In samenwerking met diverse partners dragen we bij aan vernieuwende concepten die bouwen aan een veerkrachtige en solidaire samenleving, waarin jongeren actief meedoen en ertoe doen. Zo delen we onze expertise in programma’s als Meer en Anders Vrijwilligen, Samen Erop Vooruit en Samen Ouder Worden 2. Vanuit onze rol als deelnemer en expert brengen we kennis in over jongeren en vrijwilligerswerk, de verbinding tussen jong en oud, en thema’s rondom jongeren en geld.

Samen sterk in coalities
TijdVoorActie is initiatiefnemer en actief partner binnen verschillende landelijke coalities die zich inzetten voor een samenleving waarin iedereen meedoet en omziet naar elkaar. Vanuit onze expertise op het gebied van jongeren en vrijwilligerswerk brengen we de stem en kracht van jongeren in bij brede maatschappelijke vraagstukken.
Zo maken we deel uit van de coalitie Intergenerationeel Contact, waarin we samen met partners werken aan betekenisvolle ontmoetingen tussen jong en oud en aandacht voor mentale veerkracht.
Binnen de coalitie Duurzame Vrijwillige Inzet zetten we ons in voor de ontwikkeling van een toekomstgericht Masterplan Vrijwillige Inzet, waarin vrijwilligerswerk stevig wordt verankerd in beleid en praktijk.
Ook zijn we verbonden aan de Keten van Hoop, waarin we gezamenlijk bouwen aan perspectief en verbinding voor jongeren in kwetsbare posities.
Door deze samenwerkingen versterken we elkaar, vergroten we onze impact en dragen we bij aan een inclusieve samenleving waarin vrijwilligerswerk van én met jongeren een vanzelfsprekend onderdeel is. Ons motto is niet voor niets: Samen maken we het mogelijk!
De TijdVoorActie Community
Verspreidt over heel Nederland is de TijdVoorActie community een drijvende kracht van positieve verandering. Deze jongeren vrijwilligersnetwerken stimuleren en verbinden jongeren in hun stad met maatschappelijke initiatieven en mensen die hulp kunnen gebruiken. Omdat het runnen van een jongerenvrijwilligersnetwerk best uitdagend kan zijn, inspireert en ondersteunt TijdVoorActie deze netwerken op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door het organiseren van inspiratiedagen. Daarnaast kunnen de communitypartners gebruik van landelijke programma’s zoals Maatschappelijke Diensttijd. Leden van de community worden begeleid en gecoacht door de verschillende ontwikkelfases van de sociale onderneming.

Samen groeien als team en organisatie
Bij TijdVoorActie geloven we niet alleen in de ontwikkeling van jongeren, maar ook in die van onszelf. Want als we willen blijven bijdragen aan een samenleving waarin iedereen meedoet, vraagt dat ook om een organisatie die in beweging blijft. In 2024 hebben we daarom bewust ruimte gemaakt voor reflectie, kennisdeling en gezamenlijke groei – als team én als toonaangevend samenwerkingspartner.
We groeiden niet alleen als team, maar ook in inhoudelijke kennis. Door het ontwikkelen van whitepapers zijn we meer gaan borgen wat we weten, en door programma-overstijgend samen te werken is er meer samenhang ontstaan in onze aanpak. We leven de samenwerkingscultuur die we extern nastreven ook intern steeds sterker uit. Een mooi voorbeeld hiervan is onze rol als mede-kartrekker van de coalitie Intergenerationeel Contact, waarin we samen optrekken met onder andere Vereniging NOV.
Daarnaast organiseerden we twee inhoudelijke kennismiddagen, waaronder een inspirerende brainstorm over nieuwe kansen voor financiering. In kleine groepen gingen we aan de slag met verschillende brainstormmethoden, wat leidde tot verrassende ideeën en waardevolle inzichten. De opbrengsten werden plenair gepresenteerd en samengebracht tot een gedeeld overzicht van mogelijkheden.
Ook in teambuilding investeerden we bewust. Tijdens een tweedaagse in augustus werkten we aan onderlinge verbondenheid en het versterken van onze kwaliteiten als team. Aan de hand van de Gallup StrengthsFinder brachten we elkaars talenten in kaart. Tijdens een vervolglunch vertaalden we deze inzichten naar wat er al aanwezig is in de organisatie, en wat we nog verder kunnen versterken om onze rol als toonaangevend samenwerkingsorganisatie goed te vervullen.
Tijdens zes lunchbijeenkomsten bespraken we met collega’s de interne en externe ontwikkelingen, deelden we kennis en volgden we de voortgang van strategische doelen. We stonden stil bij wat er goed ging, wat beter kon en wat we samen willen realiseren in de toekomst.
Wij zijn ontzettend dankbaar voor de fondsen die ons in 2024 financieel hebben ondersteund. Dankzij hun bijdrage konden wij samen verder bouwen aan onze missie:
Wij zijn dankbaar voor de inspirerende samenwerking met onze partners in 2024, waarmee we samen het verschil konden maken:

Training en begeleiding voor organisaties in de maatschappelijke sector
Afgelopen jaar hebben we met veel enthousiasme samengewerkt met een breed scala aan maatschappelijke organisaties in het hele land. Van kleine lokale initiatieven tot grotere landelijke spelers: allemaal zetten ze zich in om jongeren een plek te bieden waar ze kunnen bijdragen én groeien. Het was inspirerend om te zien hoe groot de gezamenlijke motivatie is om een uitnodigende omgeving te creëren waarin jongeren zich gezien, gewaardeerd en betrokken voelen.
We merkten een groeiende behoefte aan verdieping, reflectie en praktische handvatten rondom thema’s als vrijwilligerscoördinatie, het betrekken van jonge vrijwilligers, de verbinding tussen jong en oud en het vergroten van maatschappelijke impact. Onze trainingen en begeleidingstrajecten speelden hier actief op in: altijd op maat, met oog voor de unieke context van elke organisatie.
Of het nu ging om een eerste verkenning van jongerenparticipatie of juist om het aanscherpen van een bestaande aanpak—we werkten samen aan duurzame oplossingen en toekomstgerichte keuzes. Zo maakten we samen met al die bevlogen organisaties ruimte voor de frisse energie en betekenisvolle inzet van jonge vrijwilligers.
Meer zichtbaarheid, meer impact
In 2024 hebben we als TijdVoorActie een mooie stap gezet in onze zichtbaarheid en vindbaarheid. Dat heeft niet alleen gezorgd voor meer naamsbekendheid, maar ook voor een toename in het aantal workshops en andere manieren waarop we hebben bijgedragen aan het versterken van vrijwilligerswerk. Onze inzet wordt doorgaans goed gewaardeerd, zo blijkt ook uit de evaluaties die we ontvangen, met een gemiddelde beoordeling van een 8,1!
Het blijft elke keer weer bijzonder om – kort of langdurig – met organisaties op te trekken en samen na te denken over hoe zij jongeren kunnen betrekken bij hun activiteiten en doelgroep. Het begeleiden van organisaties en coördinatoren in de vrijwilligersreis, en hen daarbij te laten kijken door de bril van een jongere, levert vaak waardevolle nieuwe inzichten op. Denk aan het kritisch bekijken van bestaande werkwijzen, procedures en manieren van werven: wat werkt wel, wat kan anders, en hoe sluit je beter aan bij jongeren?
Naast het geven van workshops zijn we in 2024 ook gestart met het ontwikkelen van whitepapers, onder andere vanuit onze betrokkenheid bij het programma Meer en Anders Vrijwilligen. Hiermee dragen we niet alleen bij in de praktijk, maar ook aan kennisdeling en inspiratie in het veld.
TijdVoorActie door het hele land
Van Vlissingen tot Holten, van Nieuw-Vennep tot Hulst en van Haaksbergen tot Maastricht – in 2024 trokken we letterlijk het hele land door om inspiratie en kennis te delen. We spraken met bevlogen organisaties die jongeren willen betrekken, wisselden ervaringen uit en zetten samen stappen richting meer jongerenparticipatie.
Een zeer gewaardeerd onderdeel was onze uitleg over de vier typen jonge vrijwilligers – en hoe je als begeleider hierop kunt inspelen. Voor velen was dit een nieuw en verhelderend perspectief dat direct toepasbaar is in de praktijk.
“Je organisatie kan een bunker worden als je alleen maar vrijwilligers hebt die daar al lang werkzaam zijn. Om open te staan voor nieuwe vrijwilligers qua leeftijd en type mens moet je uit die bunker komen en open staan voor nieuwe ideeën en vormen van vrijwilligerswerk.”
– Quote van deelnemer Verschilmakers

Opbrengsten en bereik in cijfers
Participatie & Ontwikkeling
1 lokaal traject gestart met communitypartner Netwerk Dien je Stad in Ede (programma Samen Ouder Worden).
4 communitypartners betrokken bij intergenerationeel maatjescontact in:
▸ Den Haag ▸ Utrecht ▸ Dordrecht ▸ Ede
3 whitepapers gepubliceerd over het werven en betrekken van jonge vrijwilligers.
0 tools ontwikkeld (ontwikkeling verplaatst naar 2025).
1 onderzoek uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek.
Bijdrage aan programma Meer en Anders Vrijwilligen
1 opdrachtgever
7 deelnemende organisaties
7 actieve deelnemers
5 bijeenkomsten georganiseerd i.s.m. partners
2 whitepapers ontwikkeld
Community of Practice opgezet
Bijdrage aan programma Samen Ouder Worden
4 bijeenkomsten coalitie Intergenerationeel Contact
3 bijeenkomsten coalitie IC, Eenzaamheid & Mentale Gezondheid
5 deelnemende organisaties
Eigen opdrachten & workshops
150 organisaties ondersteund met kennis en vaardigheden over jongerenparticipatie
22 opdrachtgevers + 1 Meer en Anders Vrijwiligen-opdracht
48 workshops & procesbegeleidingen verzorgd
In totaal bereikten we:
🏢 300+ unieke organisaties
👥 400+ unieke deelnemers


Kennisdeling over jongeren en vrijwillige inzet
In 2024 hebben we volop ingezet op het delen van kennis over jongerenparticipatie in vrijwilligerswerk. Vanuit onze samenwerking met Vereniging NOV en andere partners hebben we talloze trainingen, inspiratiesessies en intervisies verzorgd voor zowel landelijke als lokale vrijwilligersorganisaties. Met als doel: organisaties versterken in het betrekken van jonge vrijwilligers en hen helpen aansluiten bij de belevingswereld van jongeren.
Meer en Anders Vrijwilligen: samen leren en ontwikkelen
TijdVoorActie is één van de participanten in het meerjarenprogramma Meer en Anders Vrijwilligen. Onze bijdrage richt zich op het ontwikkelen van kennis, praktijken, tools en methodieken die organisaties helpen om jongeren duurzaam te betrekken als vrijwilliger. Daarbij draait het niet alleen om werving, maar ook om verjonging van organisatiestructuren, cultuur en begeleiding. Samen met lokale partners leren en ontwikkelen we continu hoe jongeren actief kunnen meedoen én meedenken binnen vrijwilligersorganisaties.
Intergenerationeel contact als sleutel tot verbinding
Binnen het programma Samen Ouder Worden geven we samen met Netwerk Dien je Stad invulling aan een lokaal traject in Ede. Daarnaast dragen we actief bij aan de Coalitie Intergenerationeel Contact en de Coalitie Intergenerationeel Contact, Eenzaamheid en Mentale Gezondheid. Vanuit onze expertise delen we kennis over het verbinden van generaties – onder andere tijdens symposia en bijeenkomsten met partnerorganisaties. We laten zien hoe jongeren een waardevolle rol kunnen spelen in het verminderen van eenzaamheid en het versterken van wederzijds begrip tussen jong en oud.

Opgedane inzichten
Hoewel de thematiek rondom jongerenparticipatie en verjonging niet nieuw is, merken we dat deze onderwerpen in veel organisaties zelden structureel op de agenda staan. Er spelen simpelweg veel andere urgente zaken die de aandacht vragen. Jongeren betrekken is dan vaak iets voor ‘erbij’ – een eenmalig thema voor een teamoverleg of inspiratiesessie, maar geen vast onderdeel van beleid of strategie. De onderstaande inzichten geven aan waar organisaties tegenaan lopen én waar kansen liggen:
- Onbewuste eenzijdigheid in vrijwilligersbestand
Veel organisaties die met vrijwilligers werken, zijn zich niet of nauwelijks bewust van de eenzijdigheid van hun vrijwilligersbestand. De gemiddelde leeftijd van vrijwilligers stijgt, maar dit wordt vaak pas laat opgemerkt. Organisaties hebben het nodig om hier op een veilige en constructieve manier bewust van gemaakt te worden, zodat het gesprek over verjonging en diversiteit gevoerd kan worden zonder direct op weerstand te stuiten. - Jongeren vragen om een andere benadering
Jongeren betrekken vraagt meer dan alleen een oproep plaatsen. Het vraagt om een fundamenteel andere benadering: van werving tot begeleiding. De ‘vrijwilligersreis’ moet anders worden ingericht, met meer flexibiliteit, eigenaarschap en aansluiting bij de leefwereld van jongeren. Dat vraagt om een frisse blik, maar ook om verandering van bestaande patronen – en dat brengt vaak onzekerheid of weerstand met zich mee. - Verandering kost tijd én aandacht
Zelfs als de wil om te veranderen er is, blijft het lastig om daadwerkelijk stappen te zetten. Regeldruk, beperkte uren en het gevoel van continu ‘aan staan’ zorgen ervoor dat jongerenparticipatie al snel naar de achtergrond verdwijnt. Verandering vraagt tijd, ruimte en aandacht – iets wat in veel organisaties schaars is. - Generatiekloof overbruggen vraagt om een lange adem
Het betrekken van jongeren – zeker in organisaties waar de generatiekloof groot is – vergt een lange adem. Cultuurverandering komt niet van vandaag op morgen. De langdurige betrokkenheid van TijdVoorActie helpt organisaties om in kleine, haalbare stappen vooruit te gaan, zonder het einddoel uit het oog te verliezen. Die continue begeleiding maakt het verschil. - Samen leren werkt beter dan alleen
Coördinatoren van vrijwilligers in kleinere organisaties geven vaak aan zich alleen te voelen in het veranderproces. Dat maakt het lastig om vol te houden of koers te houden. Ruimte voor ontmoeting, het delen van ervaringen en het samen reflecteren op praktijkvoorbeelden biedt niet alleen inspiratie, maar ook bemoediging en veerkracht. Verandering wordt een stuk draaglijker als je het niet in je eentje hoeft te doen.




Wat is Maatschappelijke Dienststijd (MDT)?
Maatschappelijke diensttijd is een aantal jaren geleden geïntroduceerd door het ministerie van OCW als programma voor maatschappelijke betrokkenheid én talentontwikkeling bij jongeren van 14-30 jaar. Dit sluit naadloos aan op de missie van TijdVoorActie en aangesloten partners om jongeren te inspireren en activeren om van betekenis te zijn in hun eigen omgeving.
TijdVoorActie is initiator en penvoerder van de programma’s MDT YourCube en MDT Onderwijs. Onze ambitie is dat jongeren positieve ervaringen opdoen, enthousiast worden over vrijwilligerswerk en ontdekken hoe zij zelf willen bijdragen aan de maatschappij.
Wat is MDT YourCube
MDT YourCube is de plek voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar waar hun ontwikkeling centraal staat en waarin zij van betekenis kunnen zijn voor een ander. Op basis van de kwaliteiten, interesses én beschikbare tijd van de jongere wordt een traject op maat aangeboden, in zijn of haar eigen stad. De jongere ontvangt tijdens het traject training en begeleiding. Na voltooiing van het MDT traject van 80 uur vrijwilligerswerk, ontvangen ze een Europees erkend certificaat.
Wat is MDT Onderwijs
In 2020 is MDT Onderwijs gestart en sindsdien geïmplementeerd op verschillende onderwijsinstellingen (VO, MBO, HBO en WO) die inzien dat MDT heel goed gekoppeld kan worden aan verschillende onderwijsdoelen en onderdelen. MDT kan een concreet keuzevak vormen, als keuze-onderdeel binnen opleidingen. Of binnen het VO als invulling van burgerschapsvorming, loopbaanoriëntatie, het profielwerkstuk of van keuzemodules. MDT als invulling van onderwijstijd dus. Mag dat? Jazeker! Dat mag, en levert hele mooie dingen op, zoals gemotiveerde leerlingen en tijd voor ontwikkeling voor docenten.

Jongeren zonder school of werk raken vaak geïsoleerd. Ze ervaren eenzaamheid en verliezen hun connectie met de maatschappij. Voor die jongeren is er Get Up & Enjoy, een MDT YourCube-programma aangeboden door Netwerk Voor Jou in Veenendaal. Social worker Mounia Bocattan: “Ze ontdekken hun eigen kwaliteiten en hoe ze die inzetten in het dagelijks leven en hun toekomstige loopbaan.”
Terugblik op 2024
Dit jaar stond in het teken van belangrijke ontwikkelingen voor MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Naast het uitvoeren van de programma’s MDT Yourcube en MDT Onderwijs, werkte TijdVoorActie hard aan de nieuwe subsidieaanvraag voor MDT 2024.
TijdVoorActie is penvoerder van de programma’s MDT Missie en MDT Yourcube. Voor MDT Onderwijs werkt TijdVoorActie samen met het Guido in Arnhem, dat de penvoerder is, terwijl TijdVoorActie de projectleiding hiervan verzorgt. Voor het programma MDT Yourcube zijn er 2342 basistrajecten en 634 extra trajecten aangevraagd. Voor het programma MDT Onderwijs zijn er 1042 basistrajecten en 500 extra trajecten aangevraagd.
Voor MDT 2024 werken we met 15 uitvoeringspartners, waarvan 5 nieuwe samenwerkingspartners. Een vijftal partners uit voorgaande jaren heeft inmiddels voldoende ervaring opgedaan om zélf penvoerder te worden. TijdVoorActie heeft hen ondersteund door mee te lezen en advies te geven bij de subsidieaanvraag.
Op 13 december kregen we bericht dat alle aanvragen zijn toegekend. We hebben een subsidiekorting van 11% gekregen doordat het subsidiebedrag werd overschreden (net als alle andere aanvragers). Dit betekent dat het aantal trajecten wat we kunnen realiseren is verlaagd. De aangepaste doelstellingen voor de periode 2025-2027 zijn:
Tabel aangepaste doelstellingen voor de periode 2025-2027
MDT YourCube | MDT Onderwijs | |
---|---|---|
MDT Basis | 2024 (was: 2342) | 950 (was: 1042) |
MDT Extra | 601 (was: 634) | 426 (was: 500) |
#DoormetMDT!

Door met MDT: samen in actie voor de toekomst van jongeren
In de zomer kwam MDT onder druk te staan door plannen van het nieuwe kabinet om de subsidie voor het programma stop te zetten. TijdVoorActie bracht direct het netwerk van MDT-aanbieders en uitvoeringspartners samen om in actie te komen. Dit leidde tot krachtige acties en de lancering van de website Door met MDT, waar het belang van MDT helder wordt uitgelegd met inspirerende praktijkvoorbeelden, nieuws en een krachtige oproep aan de politiek: geef jongeren de kans om zich via MDT te ontwikkelen én iets te betekenen voor de samenleving.
Steeds meer organisaties sloten zich aan bij deze beweging – met resultaat. MDT blijft!

Dringend beroep op Tweede Kamer: behoud MDT!
MDT is een bewezen en kosteneffectieve oplossing voor maatschappelijke uitdagingen en versterkt samenwerking tussen overheid, maatschappelijke organisaties, scholen, gemeenten, fondsen en bedrijven. De maatschappelijke waarde van de vrijwillige inzet binnen MDT overtreft de subsidie met 90 miljoen euro. Namens 2.000 organisaties riepen we de Tweede Kamer op: voorkom de afschaffing van MDT en investeer in een veerkrachtige samenleving!

MDT maakt verschil: jongeren over hun groei en inzet
De verhalen op DoormetMDT.nl laten zien hoe krachtig en betekenisvol de Maatschappelijke Diensttijd is. Zo vond Nedda (20) zonder diploma en stageplek via MDT haar passie – ze droomt nu van een eigen onderneming. Rashawn (20) leerde open te praten over zijn gevoelens en vond kracht in zijn eigen verhaal. Maas (20) gebruikte zijn tussenjaar om zich in te zetten voor zijn buurt, ging in gesprek met ouderen en werd actief in een jongerenpanel. En Isabelle (24) ontdekte dat haar stem telt en kreeg het vertrouwen om daarvoor op te staan.
Deze verhalen laten zien: MDT biedt jongeren de kans om te groeien, iets te betekenen voor anderen én richting te geven aan hun toekomst. Klik hier voor meer ervaringsverhalen!

Experts steunen MDT: een breed gedragen pleidooi voor toekomstkansen
Experts uit binnen- en buitenland steunden de oproep van het MDT-netwerk aan de Tweede Kamer om het programma en de subsidie voort te zetten. Zo benadrukte econoom Paul Schenderling dat MDT bijdraagt aan gemeenschapszin, noemde hoogleraar Howard Williamson het een investering in een inclusieve samenleving, en waarschuwde Jakob van Wielink voor het verkeerde signaal richting jongeren bij afschaffing.
Ook onder anderen rabbijn Avraham Soetendorp, ouderenorganisaties, de Provincie Overijssel en hoogleraar Jim van Os pleitten voor behoud. Hun boodschap is duidelijk: MDT werkt en verdient blijvende steun.
2024 in cijfers
MDT YourCube 5a
Basis | Extra | |
---|---|---|
Totaal aantal gestarte trajecten | 775 | 566 |
Lopende trajecten | 124 | 80 |
Afgeronde trajecten | 521 | 410 |
Uitval | 130 | 76 |
MDT Onderwijs 5a
Basis | Extra | |
---|---|---|
Totaal aantal gestarte trajecten | 1128 | 332 |
Lopende trajecten | 93 | 4 |
Afgeronde trajecten | 857 | 262 |
Uitval | 178 | 66 |

Ervaring van Roelf, MDT-partner
Roelf van Restore: ‘Wij leren van de MDT-jongeren’

MDT Volgens docenten
Ze geven les op verschillende scholen in Arnhem, Veenendaal en Deventer, maar hebben hun enthousiasme voor maatschappelijke diensttijd (MDT) gemeen. Docenten Liza, Janny en Erik-Jan over hun ervaringen op school: “Jongeren die op school altijd druk zijn, zijn op hun MDT-plek ineens de beste qua inzet en verantwoordelijkheid.”

Ervaring van Robert, MDT-deelnemer
Robert: ‘MDT YourCube gaf houvast aan mijn tussenjaar’
Opgedane inzichten
Samen staan we sterk
De afgelopen jaren konden we MDT vormgeven met subsidie van de overheid. Dat dit zomaar kan wijzigen is voelbaar geweest in het afgelopen jaar. Tegelijk is ook duidelijk geworden dat als we samenwerken en laten zien/horen wat de impact van MDT is, er veel mogelijk is. We werken met relatief kleine partners die lokaal veel voor elkaar krijgen. Doordat we landelijk met elkaar samenwerken, kunnen we samen een krachtig geluid laten horen. Samen vertegenwoordigen we een grote groep jongeren en partners. Kortom, samen maken we het mogelijk!
Duurzame samenwerking
Voor het slagen van MDT zijn er duurzame samenwerkingen nodig met lokale partners. Daar bouwen we al een aantal jaren aan, en er ligt nu een stevige basis van partners die deelnemers doorverwijzen (zoals scholen) én partners die deelnemers begeleiden als vrijwilliger op een ervaringsplek.
Ook de samenwerking met lokale en regionale mdt-projecten is verstevigd, mede dankzij de start van regio coördinatoren. De komende jaren zullen we blijven werken aan verduurzaming van de samenwerking, waarbij financiële verduurzaming ook essentieel is om MDT te behouden.
Ontdekkingsgericht
MDT YourCube en MDT Onderwijs zijn ontdekkingsgericht en niet prestatiegericht. Het gaat om de persoonlijke ontwikkeling van de deelnemer. Ontdekken dat iets tegenvalt mag ook, dat is onderdeel van het leerproces. Dat vinden we heel belangrijk om vast te houden in een wereld waarin alles meetbaar en doelmatig moet zijn. Dit wordt ook beaamd in een onderzoek van het CBS.
Een belangrijk uitgangspunt is dat er een veilige sfeer is voor álle deelnemers, waar iedereen zich vrij voelt om de eigen stem te laten horen. Daarom is er ook bewust tijd voor ontspanning en gezelligheid. Door het uitwisselen van ervaringen ontstaat er verbinding en leren de jongeren van en met elkaar.
Samenwerken met scholen
Het draagvlak binnen een school voor MDT is essentieel voor het daadwerkelijk starten van MDT trajecten. Het is van belang dat betrokken onderwijsprofessionals weten wat een MDT is en wat de meerwaarde is voor jongeren, de school en de samenleving. Daarnaast sluiten de pijlers van MDT aan bij onderwijsdoelen. Het is van belang om uit te kunnen leggen hoe de doelen van MDT aan kunnen sluiten bij bijvoorbeeld burgerschapsvorming of loopbaan oriëntatie. Het werkt om de tijd te nemen elkaars belangen te verkennen en te ontdekken hoe onderwijs en MDT elkaar kunnen versterken. Op die manier wordt er vanuit een gezamenlijke visie en doelen invulling gegeven aan MDT. Een andere bevorderende factor is dat docenten andere docenten inspireren. Het delen van ervaringsverhalen geeft beeld en gevoel bij wat MDT kan betekenen. Ervaringsverhalen van docenten en leerlingen zijn te vinden op Mdtonderwijs.nl.
‘Ik heb tijdens mijn MDT traject veel over mezelf geleerd, waar mijn interesses liggen, wat ik wel wil, wat ik niet wil en waar ik goed in ben. Ook ben ik trots dat ik naar een ouderenmaatje ben gegaan, ik vond de communicatie in het begin namelijk heel lastig. Dit ging steeds beter en beter en ik ben heel trots op de vooruitgang die ik heb gemaakt.’
- Jongere die een MDT Traject heeft gedaan
Ervaringsvideo’s

MDT Missie
MDT Missie is ontstaan uit de sterke samenwerking tussen TijdVoorActie en het Ministerie van Defensie. Vanuit gedeelde waarden en visie bouwen we samen aan dit unieke programma.
Meer info over MDT Meer info over MDT Missie
MDT Missie bestaat uit een digitaal traject met opdrachten en informatie, een driedaags militair bivak en een sociale missie waarbij direct maatschappelijke impact wordt gemaakt. Jongeren werken in teamverband aan opdrachten waarin samenwerken en reflecteren centraal staan. Coaches, aangestuurd door TijdVoorActie, begeleiden de jongeren in dit proces, samen met een militair vanuit Defensie. Na het bivak gaan jongeren in de sociale missie aan de slag met vrijwilligerswerk in hun eigen woonomgeving. Ze worden hierin begeleid door jongerennetwerken en jongerenbegeleiders verspreid over Nederland. Op deze manier wordt het laagdrempelig ingezet en kunnen jongeren ervaren dat het leuk en leerzaam kan zijn om iets te betekenen voor een ander. Het traject wordt afgesloten met een reüniedag, waarbij de jongeren met hun militair en coach terugblikken op het totaaltraject en hieruit ervaringen meenemen waar ze de rest van hun leven iets aan hebben.
Fotocredits voor de foto’s op deze pagina: Wijnand Vooijs (groepsfoto), Jan Reinier van der Vliet (jongen met slijptol) en Peter Cernohorsky (overige foto’s).

Samen op missie!
MDT Missie werd eind 2020 gezamenlijk ontwikkeld door het Ministerie van Defensie en TijdVoorActie. In de periode tot eind 2022 hebben 490 jongeren met succes een MDT Missie-traject afgerond. Vanaf 2023 werd de samenwerking versterkt met de expertise van Young Experience, waarmee het programma verder is verdiept en uitgebreid. In datzelfde jaar ging een nieuwe subsidieronde van start, gericht op vernieuwde doelstellingen. In 2023 startten ruim 500 jongeren aan hun MDT Missie; in 2024 waren dat er al 800.
2024 kenmerkte zich door veel mooie MDT Missie trajecten voor de jongeren, met daarin groei van het aantal deelnemers, een professionalisering van het eigen tentenkamp in Oirschot, een succesvol partnerbivak voor samenwerkingspartners, scholen en bedrijven en een stabilisatie van het aantal begeleiders Sociale Missie. Daarnaast heeft MDT Missie het MDT-prooflabel behaald en op meerdere onderdelen excellent gescoord. De aanvraag voor vervolgsubsidie is gehonoreerd, wat betekent dat MDT Missie zeker tot en met 2027 doorgang vindt. Uit gesprekken tussen TijdVoorActie en Defensie blijkt dat TijdVoorActie een stabiele partner is en er worden afspraken gemaakt voor het voortzetten van MDT Missie op de lange termijn.
Ook in 2025 biedt MDT Missie voldoende plaats om jongeren op een bijzondere manier te laten kennismaken met anderen, zichzelf en hun eigen talenten, om zo het beste van zichzelf in te zetten voor de maatschappij. Jongeren worden weerbaarder, socialer en dragen meer bij; de unieke combinatie van militairen, coaches én lokale jongerenwerkers zorgt voor een gedegen begeleiding hierin.
MDT Missie
Deelnemers totaal | Deelnemers % kwetsbare doelgroep | Resultaat | Waarvan kwetsbaar | |
---|---|---|---|---|
Nieuwe aanvraag 2023-2025 | 3103 | 15% | ||
2023 | 500 | 20% | 500 | 100 |
2024 | 800 | 20% | 800 | 160 |
2025 | 1800 |
De doelstelling is bijgesteld
De doelstelling voor 2024 stond aanvankelijk op 1000. Dit jaar zijn er 800 deelnemers geweest, een aantal waar we trots op zijn. De doelstelling voor 2025 is opgehoogd en we hebben er vertrouwen in dat we aankomend jaar een hoger aantal deelnemers mogen verwelkomen. MDT Missie ontvangt meer kwetsbare deelnemers dan van tevoren verwacht. Door de samenwerking met professionele coaches kunnen wij deze deelnemers op de juiste manier begeleiden.
In verband met de beoogde opschaling wordt er gewerkt aan uitbreiding van het aantal begeleiders voor de sociale missie. In Brabant is de samenwerking met scholen en begeleiders uitgebreid. In regio Amsterdam is afgelopen jaar een succesvolle pilot uitgevoerd in het werken met projectmatige Sociale Missies. In 2025 is er een pilot in de samenwerking Bouwend Nederland, waarbij jongeren uit de bouw mee kunnen doen aan een bivak en deelnemers een Sociale Missie kunnen doen in de bouwsector.
Voor 2025 gaat MDT Missie op zoek naar meer maatschappelijke organisaties en jongerenbegeleiders in de regio’s Flevoland, Limburg en het noorden van Noord-Holland. De eerste drie trajecten van 2025 zitten al volledig vol, dit betreft samen zo’n 270 deelnemers.

Bezoek van de Commandant der Strijdkrachten aan MDT Missie
Vlak vóór de meivakantie kwam Onno Eichelsheim, Commandant der Strijdkrachten, op bezoek bij MDT Missie. Tijdens een bivakweek, midden in het programma, maakte hij kennis met de jongeren, instructeurs en het team achter deze unieke samenwerking tussen TijdVoorActie, het Ministerie van Defensie, Young Experience en andere partners.
Hij sprak zijn waardering uit voor de inzet en motivatie van de deelnemers, en noemde MDT Missie een bijzondere kans voor jongeren om leiderschapskwaliteiten te ontwikkelen, hun grenzen te verleggen en tegelijkertijd iets terug te doen voor de samenleving.
Het bezoek onderstreepte het belang en de impact van MDT Missie, dat inmiddels door deelnemers wordt beoordeeld met een indrukwekkende 9,3. Deze erkenning vanuit de top van Defensie is een krachtige bevestiging van de maatschappelijke waarde van het programma én van het geloof in de kracht van jongeren.
Hoogtepunten
MDT prooflabel behaald
In 2024 heeft MDT Missie het MDT prooflabel behaald met op vier van de zes criteria een compliment. Een compliment betekent volgens het MDT-panel; ‘wanneer een MDT-organisatie excelleert op een aspect en daarmee een voorbeeld is voor anderen’. We zijn trots op feedback die het panel ons heeft meegegeven:
“Aan de hand van de slogan ‘Samen Richting Kracht’ wil MDT Missie jongeren tijdens de bivakdagen grenzen laten verleggen, uitdagingen aan laten gaan en contact en verbinding laten leggen met andere jongeren. Tijdens elke bivakdag staat een bovengenoemd woord centraal. Met de opgedane ervaringen en kennis gaan de jongeren vervolgens op sociale missie. Daar wil MDT Missie maatschappelijk impact mee creëren. De manier waarop MDT Missie heeft nagedacht op welke manier zij impact wil maken en dat vervolgens heeft vertaald naar het MDT-programma aan de hand van de slogan ‘Samen Richting Kracht’ is erg krachtig en doordacht. Daarom wegen we dit als compliment.”
“MDT Missie kiest ervoor om jongeren uit hun comfortzone te halen tijdens het bivak. Daarbij is er op dat moment, voor het gevoel van de jongere, vaak geen sprake van een stimulerende omgeving. Achteraf zeggen nagenoeg alle deelnemers, zo blijkt uit de resultaten van de vragenlijsten, dat het de juiste ontwikkelomgeving was om het wel stimulerend te noemen. Sterker nog, het heeft levens van jongeren flink veranderd zo geven de gesproken jongerenbegeleiders aan. Dit werd bevestigd door de gesproken jongeren. Door een unieke aanpak te kiezen, in combinatie met een bijzonder uitdagende (militaire) omgeving te bieden wegen we dit als een compliment.”
Een meegekregen ontwikkelpunt is het meetbaar maken van de maatschappelijke impact op de doe-locaties. Hier gaan we als MDT Missie mee aan de slag.
Honorering subsidie
Het was even spannend, aangezien in het nieuwe regeerakkoord de volledige subsidie voor MDT was geschrapt. Echter, na hard werken en verschillende acties om de waarde van MDT voor de Nederlandse jongeren en samenleving in het algemeen duidelijk te maken, is een groot deel van het budget weer terug op de begroting geplaatst. Samen met het toekennen van de subsidie in de MDT2024 ronde is dit een mooie stap voorwaarts geweest in de toekomst van de Maatschappelijke Diensttijd en zullen we als MDT Missie in ieder geval tot en met 2027 onze trajecten kunnen blijven draaien.
Impactvol vrijwilligerswerk
In totaal zijn er inmiddels bijna 2000 deelnemers gestart aan een MDT Missie traject (sinds de start van MDT Missie). Dit betekent dat een groot aantal jongeren de kans heeft gekregen om niet alleen over henzelf te leren, maar ook om samen te werken met anderen en iets positiefs bij te dragen aan de samenleving. Bovendien betekent dit ook dat er in totaal 80.000 uur aan vrijwilligerswerk is verricht. Opvallend is dat ongeveer 20% van de jongeren na afloop van het MDT Missie traject betrokken blijft bij hun vrijwilligerswerk.
Een succesvol partnerbivak
Speciaal voor onze samenwerkingspartners hebben we een 24uurs-bivak georganiseerd. Met ruim 80 deelnemers vanuit TijdVoorActie, NOC*NSF, onderwijsinstellingen (Avans Breda, Erasmus Rotterdam) en bedrijven (New Balance, ING, PWC) hebben we veel jongerenbegeleiders en jongerenwerkers kunnen bereiken om MDT Missie uit te dragen. Op het kantoor van TijdVoorActie was de spanning en het enthousiasme in ieder geval goed voelbaar!
Bezoek CDS & ISK
We hebben met MDT Missie in 2024 ook weer bijzonder bezoek mogen ontvangen vanuit de Defensieorganisatie. Op woensdag 1 mei kwam de Commandant der Strijdkrachten (CDS), generaal Onno Eichelsheim, op bezoek bij ons tentenkamp (zie het item hierboven). Uit handen van de CDS ontving de projectleiding een “coin” als blijk van waardering voor de inzet en waarde van MDT Missie.
Daarnaast mochten we in november de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht (ISK), luitenant-generaal der mariniers Frank van Sprang, verwelkomen. In een besneeuwd kamp maakte hij kennis met het traject, de staf en de deelnemers.
Let it snow
Het laatste traject van 2024 in november kreeg een winters tintje door een plotseling pak sneeuw. Een koud bivak wat een flinke uitdaging was voor zowel deelnemers als staf, maar waar tegelijk juist zichtbaar werd hoe flexibel en sterk we als organisatie functioneren en we met elkaar onder druk ideeën en oplossingen kunnen vinden voor de extreme weersomstandigheden. Plus dat dit uiteraard unieke plaatjes opleverde van de aanwezige fotograaf. Samen richting kracht!



Ervaringen van samenwerkingspartners en deelnemers
We zijn heel blij met de mooie reacties die we van (oud-)deelnemers horen over MDT Missie. Deze verhalen en quotes komen via onze samenwerkingspartners bij ons terecht, maar nog veel vaker direct vanuit de jongeren. Onderstaand een aantal quotes vanuit onze deelnemers, gegeven in feedbackformulieren of tijdens interviews over MDT Missie.
“Ik kwam met een heel goed gevoel terug van de missie – ik zat die periode met stress over mijn werk, maar ik zat veel beter in m’n vel achteraf en toen kreeg ik ook ineens een nieuwe baan.”
Dani organiseerde sport- en speldagen bij enkele sociaalmaatschappelijke organisaties in Rotterdam. “Dat was minstens zo’n uitdaging als drie dagen bivak! Ik had helemaal niets met kinderen. Het was tegen alle verwachtingen leuk. We hebben plezier gehad en lol gemaakt.”
“Tijdens het Impact Bivak bij Defensie leerde ik samenwerken onder druk en bij mijn sociale missie hielp ik jongeren in een buurthuis. Ik werd uit mijn comfortzone gehaald, ontdekte nieuwe skills en maakte waardevolle connecties. “Je doet dingen die je nooit had verwacht – en dat maakt het juist zo gaaf!”
Abdurrahman: ‘Ik ben normaal niet iemand die heel erg terugblikt, maar door dat nu wel te doen heb ik in korte tijd veel over mezelf geleerd. Zowel over mijn zwakten — ik luister niet altijd even goed — als mijn krachten. Dat geeft me nog steeds energie’.
Iris: ‘Je geeft echt iets van jezelf en door die kwetsbaarheid bouw je ook wat op als groep. Ik denk dat dit voor zo veel mensen goed zou zijn. Je leert verder te kijken dan je eigen eilandje.’
Daan: ‘Ik vond MDT Missie het vetste avontuur wat ik dit jaar heb meegemaakt, het was een kans om mezelf tegen te komen en iets terug te doen voor een ander. Ik zou het echt iedereen aanraden. Je bent gek als je het niet doet!’
Naut: ‘Ik ben nu 2 weken bezig met mijn vrijwilligerswerk bijles geven. Ik geef bijles aan de onderbouw van mijn eigen school. Je merkt dat je van je eigen schooltijd veel hebt geleerd wat je kan over brengen op die kids dus dat is heel leuk. Daarnaast zal ik of nog iets met debatteren gaan doen of muziek maken in het ouderentehuis.’
Robbert: ‘Sinds enkele weken geef ik elke maandag “computerles” aan senioren. Ik leer ze hoe ze -zelfstandig – een bericht kunnen sturen, videobellen met hun kleinkinderen tot aan veilig internetbankieren. Daarnaast maak ik ze bewust van de gevaren van het internet en waar ze op moeten letten zodat ze vol zelfvertrouwen het internet op kunnen! Ik ben officieel vrijwilliger geworden omdat ik dit ook graag ná de 40 uur van MDT-missie wil blijven doen.’
Rosalie: “Ik heb me in de kerstvakantie bezig gehouden met het contact van mijn cliënten op stage. Ik loop stage op de revalidatie, maar als verpleegkundige heb je nauwelijks tijd om even bij de client te zitten en koffie te drinken. Dit heb ik tijdens mijn vrijwilligerswerk opgepakt. Daarnaast doe ik kleine klusjes voor mij collega’s waar we normaal gesproken geen tijd voor hebben tijdens onze dienst. Mijn collega’s zijn hier erg dankbaar voor. Ik heb nog 8 uur te gaan. Ik hoop dat dit volgende maand vervuld kan worden.’

Inzichten
De kracht van samenwerking
De samenwerking tussen TijdVoorActie en Defensie is wat MDT Missie zo krachtig maakt. De begeleiding bestaat uit een unieke combinatie van militairen en coaches. Zo worden deelnemers uitgedaagd om hun grenzen te verleggen, maar wel met de juiste begeleiding en op een veilige manier. Deze kracht willen we zeker behouden en wordt ook vaak aangehaald, door zowel bezoekers als door deelnemers.
De belangrijke rol van jongeren binnen MDT Missie
Jongeren hebben een zeer belangrijke rol binnen MDT Missie. Het project is voor hen bedoeld. Zij kunnen zelf sturing geven aan hun ontwikkeling door het stellen van leerdoelen. Ook bij het inrichten van de Sociale Missie is er veel keuzevrijheid. Het ambassadeursteam, supportteam en promoteam zitten vol met enthousiaste oud-deelnemers die betrokken willen blijven bij MDT Missie om mee te denken over ontwikkelingen, maar ook om praktisch betrokken te zijn bij de bouw van een tentenkamp of werving op scholen en evenementen. Zo blijven deze jongeren betrokken in een sociaal netwerk en is er sprake van een win-win situatie.
De waarde van een betrokken vast team
Een betrokken team is van grote waarde om een stabiele basis te vormen voor het uitvoeren van MDT Missie. Vaste gezichten, kennis die kan groeien door steeds meer te leren en over te dragen aan anderen zorgen voor de kwaliteit van het programma.
Rust: een vast tentenkamp als thuisbasis
Het vaste tentenkamp als thuisbasis en een vast kader voor het programma van de bivakken geeft rust voor het team en betrokken begeleiders. Tegelijk houdt het werken op een andere kazerne ons scherp, afgelopen jaar was het Havelte en aankomend jaar Schaarsbergen waar we een uitstapje naar toe maken. Het eigen vaste tentenkamp in Oirschot blijft zeker. Voor Defensie biedt dit ook voordelen, omdat actieve eenheden ook gebruik kunnen maken van het tentenkamp.
We blijven groeien!
MDT Missie groeit nog steeds. Ontwikkeling van visie en daarbij behorende financiële kaders en personeelsuitbreiding zijn nodig om toekomstbestendig te zijn en blijven.

Samen erop Vooruit
Geldzorgen en schulden nemen toe in Nederland, onder andere door de oplopende inflatie. Hoewel er veel voorzieningen beschikbaar zijn, worden die lang niet altijd benut…
Samen erop Vooruit: meer mensen naar de juiste hulp
Samen erop Vooruit is een programma van het ministerie van SZW, dat erop gericht is om meer mensen gebruik te laten maken van financiële regelingen. Denk aan toeslagen, subsidies, kwijtscheldingen en andere voorzieningen. Ook helpt het project mensen om contact te leggen met de juiste instanties en hulpverleners in hun buurt, zoals gemeenten, maatschappelijk werk, budgetcoaches en vrijwilligers.
Aandacht voor jongeren en geldzorgen
Naast het informeren en doorverwijzen, is er binnen het programma ook gesproken met jongeren over hun eigen geldzorgen. Die nemen toe door onder meer kopen op afbetaling, online gokken en de problemen op de huizenmarkt. Door het onderwerp bespreekbaar te maken, krijgen jongeren meer inzicht in hoe geld werkt, kunnen ze elkaar tips geven en leren ze ook het gesprek aan te gaan met anderen over geld.
Vervolg na afloop programma
Het programma liep tot 1 januari 2024 en wordt niet verlengd door het ministerie van SZW. Op basis van de opgedane lessen gaan een aantal netwerken zelfstandig door. TijdVoorActie heeft bovendien een praktische toolkit ontwikkeld, zodat ook andere netwerken en maatschappelijke organisaties met jongeren en geldzorgen aan de slag kunnen.
De rol van TijdVoorActie
In het programma namen 5 jongerennetwerken deel en via hen hebben we 215 (doel 220) mensen doorverwezen naar financiële hulp. Verder hebben we het onderwerp geldzorgen besproken en 629 (doel 475) vrijwilligers hierin getraind. Daarnaast hebben we met social media en andere campagnes ruim 16.000 mensen bereikt (doel 25.000).
De deelnemende jongeren vrijwilligersnetwerken waren Ede, Veenendaal, Amersfoort, Rotterdam en Den Haag.

‘Door het richten van de schijnwerpers op dit thema zien we dat de lokale vrijwilligers coördinatoren zich meer bewust worden van geldzorgen en dit bespreekbaar kunnen maken onder de jonge vrijwilligers’
Op de foto: training van vrijwilligers coördinatoren
Bijzonderheden
Een aantal netwerken heeft gewerkt met een themamaand over geld om op die manier het gesprek met jongeren op gang te brengen en zo meer jongeren te bereiken. Met leuke en interactieve workshops leerden jongeren na te denken over wat geld voor hen betekent. Jongeren blijken verrassend open over hun geldzorgen en zoeken concrete tips en voorbeelden hoe ze daarmee om kunnen gaan.

Opgedane inzichten
- Dit project heeft er vooral voor gezorgd dat deelnemende partners anders zijn gaan kijken naar hun vrijwilligers en hulpontvangers als het gaat om aandacht en bespreekbaar maken van geldzaken en geldzorgen. Alle partners geven aan dat deelname gezorgd heeft voor een verrijking en verdieping van hun lokale werk. Waarbij het onderwerp al volop aanwezig was, maar niet eerder concreet werd benoemd of benaderd.
- Meer inzicht in de problematiek biedt kansen en handvatten om gesprekken met jongeren aan te gaan. We zijn ons bewuster geworden van de stress die geldzorgen geeft, en hoe dat doorwerkt in de (mentale) gezondheid. Het is echt een verrijking en verdieping van het jongerennetwerk. Ook blijkt het gesprek aan gaan over geld minder ingewikkeld dan vooraf gedacht, jongeren zijn ook verrassend open. Door er vaker mee bezig te zijn en activiteiten te organiseren werken we aan meer openheid en wordt het onderwerp makkelijker bespreekbaar.
- Integreer het gesprek over ‘omgaan met geld’ in bestaande activiteiten zoals intake- en evaluatiegesprekken of een training voor nieuwe vrijwilligers. Dat maakt het laagdrempelig en dat werkt!
Nienke deelt eerlijk over haar geldzorgen
In de workshop Monnie van Nieuw Netwerk Rotterdam leren jongeren over geld en thema's die horen bij volwassen worden.
Kareem vertelt over zijn omgang met geld en de workshop 'Monnie'
Rust in het hoofd, ruimte in het leven: hoe Jos weer grip kreeg op zijn situatie
Sinds september 2024 doet Jos (naam gefingeerd) (28) mee aan een van de projecten van Netwerk voor Jou.
Jos is een stille, teruggetrokken jongen die lange tijd geïsoleerd heeft geleefd. Doordat hij inmiddels drie keer per week aanwezig is, leren we hem steeds beter kennen – en begint hij langzaam wat losser te komen. Opvallend is dat Jos altijd dezelfde (kapotte) kleding draagt. Wanneer we in de groep het thema geldzorgen bespreekbaar maken, vertelt Jos dat hij veel stress ervaart door de regels van het UWV en het gebrek aan overzicht. In een persoonlijk gesprek deelt hij dat zijn administratie niet op orde is, de regelingen onduidelijk zijn, en hij geen idee meer heeft wanneer hij welk bedrag ontvangt.
Na dit gesprek melden we Jos aan bij SchuldHulpMaatje. Samen maken we kennis met een maatje – een vriendelijke senior die Jos voorlopig wekelijks helpt om zijn financiën op orde te krijgen. Tegelijkertijd begeleiden we hem bij het aanvragen van lokale voorzieningen zoals de Veenendaalpas, de voedselbank en de kledingwinkel voor minima. Het resultaat? Jos heeft inmiddels weer overzicht, toegang tot voldoende kleding en – misschien wel het belangrijkste – geen permanente stress meer.
Een collega schreef hierover in de appgroep:
“Net bij Jos thuis geweest met Nancy, de wijkcoach van Veens Welzijn, en zijn schuldhulpmaatje. Een fijne, rustige man die veel begrip toont en duidelijk weet wat hij doet. Jos leek direct meer ontspannen. En alsof dat nog niet genoeg was: hij had ook een volledig kerstpakket én een Jumbo-waardebon voor Jos meegebracht. Zo mooi om te zien wat dat met hem deed.”

Marco van der Graaf
Voorzitter Raad van Toezicht
In 2024 gaf TijdVoorActie op overtuigende wijze invulling aan haar missie en visie. Vanuit een ‘heel-de-samenleving’-benadering werd actief gewerkt aan het vergroten van de plek, inzet en ontwikkeling van jongeren in Nederland. Ook werd de aandacht voor de inzet van vrijwilligers en de randvoorwaarden daarvoor stevig op de maatschappelijke en politieke agenda gezet. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met jongeren, maatschappelijke organisaties, fondsen en ministeries.
Over het Bestuur
Het bestuur van TijdVoorActie bestaat uit directeur-bestuurder Eelke Dekens, tevens oprichter van TijdVoorActie. Het bestuur is verantwoordelijk voor Stichting TijdVoorActie en Stichting Ontwikkeling TijdVoorActie.
Vanuit de Raad van Toezicht:
Het team van TijdVoorActie heeft – samen met haar partners – mooie resultaten geboekt en impactvolle activiteiten gerealiseerd. Als Raad van Toezicht kijken wij hier met veel waardering op terug. Op basis van de nieuwe strategie zijn we met onze directeur-bestuurder actief in gesprek geweest over zowel inhoudelijke strategische stappen, organisatie ontwikkeling en -risico’s, financiële duurzaamheid en als positief kritische sparringpartner in de reguliere voortgang van het werk voor en met jongeren.
Enkele belangrijke wapenfeiten van het afgelopen jaar:
Voortgang MDT (Maatschappelijke Diensttijd) en organisatie van het MDT Netwerk
TijdVoorActie neemt het voortouw in het oprichten van een stuurgroep, om een breed gedragen en inhoudelijk lobby te voeren voor het behoud en structurele doorontwikkeling van het landelijke MDT-programma. Dit resulteerde in een stevige inzet op alle niveaus – met jongeren, organisaties en politiek – met als mooi eindresultaat een jaarlijkse financiering van €130 miljoen voor het landelijke MDT programma vanuit het ministerie van OCW.
De realisatie van de coalitie ‘Duurzame Vrijwillige Inzet’
De realisatie van de coalitie ‘Duurzame Vrijwillige Inzet’ en het bijbehorende Masterplan Vrijwillige Inzet. Samenwerking tussen maatschappelijke organisaties, fondsen en ministeries.
80 jaar vrijheid: inzet voor elkaar
Het startevent ‘80 jaar vrijheid: inzet voor elkaar’, waarin vrijwilligersorganisaties op indrukwekkende wijze de relatie tussen vrijwillige inzet en vrijheid zichtbaar en voelbaar maakten.
Voortgang van MDT programma’s MDT YourCube, MDT Onderwijs en MDT Missie.
Subsidietoekenning voor continuering van deze samenwerkingsprogramma’s voor de inzet en ontwikkeling van jongeren.
Een sterke, goed georganiseerde en financieel toekomstbestendige basisorganisatie.
Betrokken en ervaren medewerkers en een lerende en inspirerende community van lokale partners vormen hierin een essentieel fundament. We zijn dankbaar voor de bijdragen van fondsen, partnerschappen en samenwerkingsprogramma’s.
Krachtig en met visie samenwerken
Als Raad van Toezicht zien we dat TijdVoor Actie krachtig en met visie samenwerkt en bijdraagt met als doel een uitnodigende omgeving waarin jongeren zich gezien en gehoord weten, zich inzetten voor anderen én zich persoonlijk kunnen ontwikkelen.
We zijn de directeur/bestuurder en de medewerkers van TijdVoorActie dankbaar voor hun bijdrage, kennis en kunde en visie. We kijken met vertrouwen uit naar 2025.
Namens de Raad van Toezicht,
Marco van der Graaf (Voorzitter)





Samenstelling Raad van Toezicht 2023/2024
- Marco van der Graaf, voorzitter
- Tiemen Zeldenrust, algemeen lid
- Gert ten Hoven, algemeen lid
- Sander Venema, algemeen lid
Dagelijks bestuur
Eelke Dekens, directeur-bestuurder

Bouwen aan de samenleving van morgen
Jongeren verdienen een omgeving waarin zij écht mee kunnen doen. Een omgeving die uitnodigt, waarin ze worden gezien, gehoord én uitgedaagd om bij te dragen. Niet later, maar nú. Als mede-vormgever van een samenleving die we samen sterker en veerkrachtiger maken.
Een samenleving waarin iedereen bijdraagt
Bij TijdVoorActie geloven we in een heel-de-samenleving-aanpak. Iedereen doet mee, iedereen draagt bij – jong en oud, overheid en buurt, onderwijs en bedrijfsleven. Alleen samen bouwen we aan een samenleving waarin betrokkenheid vanzelfsprekend is.
2024 was een roerig jaar, wereldwijd en dichtbij huis. Dat voelen we allemaal. Juist in zulke tijden wordt zichtbaar hoe belangrijk het is om te blijven investeren in verbinding, solidariteit en perspectief. In het bijzonder voor jongeren – de generatie die de toekomst draagt en nu meer dan ooit behoefte heeft aan hoop en richting.
TijdVoorActie speelt hierin een unieke rol: als toonaangevend samenwerkingspartner en verbinder. Tussen jongeren en samenleving. Tussen beleid en praktijk. Tussen landelijke ambities en lokale uitvoering. Ook in 2025 blijven we deze verbindingen leggen en relaties bouwen.

‘Denken aan handelen met het oog op de komende generatie, daarnaast zonder vrees en zorg bereidt zijn elke dag in te gaan – dat is de houding die ons in de praktijk is opgelegd: in die houding volharden is niet gemakkelijk maar wel noodzakelijk.’
Dietrich Bonhoeffer

80 jaar vrijheid – en de opdracht van nu
In 2025 vieren we 80 jaar vrijheid. Een bijzonder moment om bij stil te staan én vooruit te kijken. Vrijheid is geen gegeven. Ze staat onder druk, hier en elders. Tegelijk schuilt er in elk gebaar, elke handeling en ontmoeting de kracht om die vrijheid te versterken. Vrijheid is iets dat we samen vormgeven en doorgeven.
De samenleving van morgen begint vandaag – bij jou en mij. Daarom geven we in 2025 extra betekenis aan het thema vrijheid met de campagne ‘80 jaar vrijheid | Inzet voor elkaar’. Een jaar lang zetten we de kracht van vrijwillige inzet centraal als motor voor verbondenheid en veerkracht. Samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven, overheden en jongeren laten we zien dat vrijheid groeit waar mensen zich inzetten voor elkaar.
Op 2 december 2024 luiden we deze campagne feestelijk én inhoudelijk in met een bijzonder kick-off event. Een inspirerende aftrap die het startsein vormt voor een jaar vol samenwerking, verhalen en initiatieven in het teken van vrijheid, solidariteit en inzet.
Op 5 mei 2025 vieren we onze vrijheid en zullen we bewust toewerken naar een nieuwe periode die wordt ingeluid!
Coalitie duurzame Vrijwillige inzet bouwt aan Masterplan
We bouwen verder aan een sterke samenleving waarin vrijwillige inzet niet optioneel is, maar essentieel. Het vormt het fundament van een maatschappij waarin we omzien naar elkaar. Vrijwillige inzet laat zien wat het betekent om verantwoordelijkheid te nemen – voor elkaar én voor de toekomst. Daarom zetten we ons ook in 2025, samen met onze partners, in voor de Coalitie Duurzame Vrijwillige Inzet en werken aan een duurzaam Masterplan Vrijwillige Inzet. Om de waarde van vrijwillige inzet zichtbaarder te maken, structureel te versterken en randvoorwaarden te versterken.
Samen laten groeien wat werkt
Ook in 2025 zetten we alles op alles om die beweging te laten groeien.
- Door jongeren te verbinden aan betekenisvolle maatschappelijke inzet.
- Door organisaties te ondersteunen met trainingen, begeleiding en praktische tools.
- Door kennis te delen, landelijke programma’s te versterken en nieuwe samenwerkingen aan te jagen.
Altijd met én voor anderen. Want echte verandering ontstaat in gezamenlijkheid.
Samen maken we het mogelijk!
Meer info en contact:
www.tijdvooractie.nl
info@tijdvooractie.nl
+31 (0)6 580 70 721